15 april stängs sopnedkasten

Måndag 15 april stängs sopnedkasten i alla portar. En ny lag kräver att vi i fortsättningen källsorterar vårt matavfall. Detta kan tyvärr inte ske via sopnedkasten som i stället kommer att utnyttjas för vårt värmeåtervinningsprojekt.
Matavfallet ska kastas i särskilda våtförstärkta papperspåsar som styrelsen har ställt ut på KV i alla portar. Påsarna ska placeras i de gröna plastkorgarna som också har delats ut. Det är för att få bättre ventilation runt påsen.

Var noga med att bara lägga tillåtna matrester i papperspåsarna som ska kastas i det mindre kärlet för Matavfall. Se instruktioner här.

Till en början ska vi försöka hålla båda kärlen öppna utan lås men om det visar sig att man kastar annat än matrester i matavfallskärlen tvingas vi låsa dessa eftersom vi annars debiteras en straffavgift! Det blir i så fall din portnyckel du ska använda för att låsa upp det närmaste kärlet.

I kärlet för matavfall får du kasta alla typer av matrester som exempelvis bröd, kakor, gryn. Frukt, fruktskal. Grönsaker. Kaffesump (inkl. filter), tepåse utan metallklämma. Kycklingben. Kärnor, t.ex. avokado, persika. Kött, fisk inkl. ben. Ofärgat hushållspapper. Pasta, ris. Ägg, äggskal.

Övrigt hushållsavfall ska du kasta i det större kärlet för Restavfall i väl förslutna plastpåsar. Använd inte ICA-butikens grönsakspåsar för detta! De är inte våtstarka nog!

Alla typer av förpackningar ska även i fortsättningen kastas i återvinningskärlen vid busstorget (Katarina Taikons torg). Det gäller till exempel glasflaskor och glasburkar, alla typer av plastförpackningar inkl frigolit, kartonger, metall och även kläder och andra textilsopor. Tidningar ska du kasta i de särskilda kärlen för tidningspapper.

Grovsopor kommer du även i fortsättningen att kunna kasta på onsdagskvällar i våra två grovsoprum vid Henriksdalsringen 5 (kl 17-18) och 27 (kl 18-19).

Publicerad 2024-04-14, kl 10:57