Hushållssopor

  • Alla sopor måste vara väl paketerade.
  • Matavfall sorteras ur hushållsavfall. Använd de särskilda våtförstärkta papperspåsarna till matavfallet. Dessa bör placeras i de särskilda gröna plastkorgarna för att få bättre ventilation runt påsen. Du kan ha dubbla papperspåsar om det behövs.
  • Övrigt hushållsavfall ska du kasta i det större kärlet för Restavfall i väl förslutna plastpåsar. Använd inte ICA-butikens grönsakspåsar för detta! De är inte våtstarka nog!
  • Kasta aldrig förpackningar i sopkärlen, vare sig dessa är gjorda av glas, plåt, plast eller papper. Alltså inga pizzakartonger, pappförpackningar för ägg, mjölk, filmjölk, youghurt, juice och liknande. Dessa ska sköljas ur och kastas i kommunens återvinningsstation vid busstorget. Du kommer att bli förvånad över hur lite det blir kvar av dina hushållssopor när alla förpackningar hamnar där i stället för i soppåsen.
  • Häll inte ut fett och matolja i diskhon. Det fastnar i avloppsrören när det kallnar och kan orsaka stopp både i din bostad och senare i avloppssystemet. Torka ur stekpannan med hushållspapper som du slänger i soporna. Mat- och friteringsolja kan du hälla upp på en liten plastflaska som du också slänger i hushållssoporna. Läs information från reningsverket i Käppala på Lidingö, dit allt avloppsvatten från Nacka hamnar.
  • Kasta aldrig grovsopor i sopkärlen. Se här nedanför vad som räknas till grovsopor.

Grovsopor

Utsikten har två grovsoprum som är öppna varje onsdagkväll (ej helgdag eller dag före helgdag).

  • Henriksdalsringen 5 kl 17-18 (med byteshylla för hela saker)
  • Henriksdalsringen 27 kl 18-19 (med byteshylla för hela saker)

Under öppettiderna finns en grovsopsvakt som hjälper dig med sorteringen.

Ställ aldrig dina grovsopor utanför dörren i väntan på att rummet ska öppna! Som grovsopor räknas lösa hushållsföremål och ägodelar, glödlampor, små batterier, mindre elektroniska apparater och metallföremål. Dricksglas, matporslin och bestick går bra liksom små möbler, leksaker och böcker.

Detta får du inte lägga i grovsoporna:
Byggsopor av alla de slag liksom fast inredning i din bostad som exempelvis dörrar, skåp, garderober, tvättställ, toaletter, badkar. Inte heller vitvaror som kyl- och frysskåp, disk- eller tvättmaskin. Inte heller bilbatterier, bildäck, målarfärger eller lösningsmedel. Inte heller tomglas, kartonger, plast- och plåtförpackningar eller kläder.

Återvinningssopor
Till återvinningsstationen vid busstorget lägger du alla typer av förpackningar som exempelvis flaskor och burkar av glas, plast och plåt. Kartonger, wellpapp och förpackningsplast. Kläder och småbatterier. Det som kan lämnas vid busstorget ska inte lämnas till våra grovsoprum! Till exempel kläder.

Kretsloppscentraler
Nacka har tre kretsloppscentraler, vid Saltsjö-Boo, Östervik och Älta. Se kommunens hemsida www.nacka.se för öppettider.

Hit ska du köra byggsopor, köksinredningar och garderober, vitvaror som kyl, frys, spis, disk- och tvättmaskin, torktumlare. Sanitetsporslin som tvättfat, toaletter och badkar. Om du renoverar din bostad ska du försäkra dig om att entreprenören ansvarar för den här typen av transporter.
TV-apparater, däck och bilbatterier är affärer och verkstäder skyldiga att ta hand om när du köper nytt. Ibland mot en liten avgift.

Färg och lösningsmedel
Fem gånger om året skickar kommunen en lastbil till Kvarnholmen och Sickla köpmarknad för att ta hand om färgburkar och andra lösningsmedel. Se kommunens hemsida www.nacka.se för exakta adresser och tider.

Läs mer här
Stockholms stad har en informativ hemsida med sorteringsguide och råd och tips för sopsortering. Om du är osäker på hur något ska sorteras så kan du även söka på över tusen olika slags sopor här och läsa mer om hur de ska sorteras.


Uppdaterad senast: 2024-05-27