Hushållssopor

Utsiktens sopnedkast är hotade. Sophämtningsföretagen vill att vi ska ställa ut soporna på gatan, som vår grannförening Henriksdalshöjden har tvingats göra. Svindersvikföreningen har tvingats stänga sopnedkasten i fyra av sina portar. Styrelsen för Utsikten anser att sopnedkasten är en standard för bekvämt boende som vi är mycket måna om. Vi vill behålla våra sopnedkast så länge det går. Men då måste alla hjälpas åt!

  • Alla sopor måste vara väl paketerade. Det gäller i synnerhet sopor som kan börja lukta illa som t ex blöjor och matrester.
  • Kasta aldrig en pizzakartong eller liknande om du inte först har vikt ihop den på mitten och knutit ett snöre runt. När kartongen väl har fastnat i röret kanske det dröjer några dagar innan det märks högre upp och innan någon ringer till felanmälan. Under tiden börjar det antagligen lukta illa i hela trapphuset. Dålig lukt i soprummen kan vara en orsak till att även vi tvingas stänga sopnedkasten.
  • Kasta aldrig grovsopor i sopnedkasten. Se här nedanför vad som räknas till grovsopor.
  • Källsortera. Separera alla typer av förpackningar, vare sig dessa är gjorda av glas, plåt, plast eller papper. Allt detta ska du lämna till kommunens återvinningsstation vid busstorget. Du kommer att bli förvånad över hur lite det blir kvar av dina hushållssopor när alla förpackningar hamnar där i stället för i soppåsen. I en framtid kanske även Nacka kan källsortera sopor med hjälp av olikfärgade soppåsar, precis som Stockholm snart kommer att göra.
  • För närvarande hämtas sopor på onsdagar och fredagar. Två gröna sopkärl varje onsdag och ett kärl varje fredag. Detta ska, enligt kommunen, gälla även vid helgdagar. Om du är säker på att soporna inte har hämtats vid någon av dessa tider ber vi dig att kontakta styrelsen på e-postadressen styrelsen@utsikten1-35.se Vi kan då vägra att betala kommunen för den uteblivna hämtningen.

Grovsopor

Utsikten har tre grovsoprum som är öppna varje onsdagkväll som inte är helgdag eller dag före helgdag.

  • Henriksdalsringen 5 kl 17-18 (med byteshylla för hela saker)
  • Henriksdalsringen 17 kl 18-19 (ej föremål av metall)
  • Henriksdalsringen 27 kl 19-20 (med byteshylla för hela saker)

Under öppettiderna finns en grovsopsvakt som hjälper dig med sorteringen.
Ställ aldrig dina grovsopor utanför dörren i väntan på att rummet ska öppna!
Som grovsopor räknas lösa hushållsföremål och ägodelar, glödlampor, små batterier, Mindre elektroniska apparater och metallföremål. Dricksglas, matporslin och bestick går bra liksom små möbler, leksaker och böcker.

Detta får du inte lägga i grovsoporna:
Byggsopor av alla de slag liksom fast inredning i din bostad som exempelvis dörrar, skåp, garderober, tvättställ, toaletter, badkar. Inte heller vitvaror som kyl- och frysskåp, disk- eller tvättmaskin. Inte heller bilbatterier, bildäck, målarfärger eller lösningsmedel. Inte heller tomglas, kartonger, plast- och plåtförpackningar eller kläder.

Återvinningssopor
Till återvinningsstationen vid busstorget lägger du alla typer av förpackningar som exempelvis flaskor och burkar av glas, plast och plåt. Kartonger, wellpapp och förpackningsplast. Kläder och småbatterier.

Återvinningscentralen
Nacka har två återvinningscentraler, en vid Skuru med infart från Värmdövägen och en vid Östervik med infart från Fisksätra. Se kommunens hemsida www.nacka.se för öppettider.

Hit ska du köra byggsopor, köksinredningar och garderober, vitvaror som kyl, frys, spis, disk- och tvättmaskin, torktumlare. Sanitetsporslin som tvättfat, toaletter och badkar. Om du renoverar din bostad ska du försäkra dig om att entreprenören ansvarar för den här typen av transporter.
TV-apparater, däck och bilbatterier är affärer och verkstäder skyldiga att ta hand om när du köper nytt. Ibland mot en liten avgift.

Färg och lösningsmedel
Fyra gånger om året skickar kommunen en lastbil till Henriksdalsberget för att ta hand om färgburkar och andra lösningsmedel. Utsikten brukar annonsera detta på anslagstavlan i porten.

Läs mer här
Stockholms stad har en informativ hemsida med sorteringsguide och råd och tips för sopsortering. Om du är osäker på hur något ska sorteras så kan du även söka på över tusen olika slags sopor här och läsa mer om hur de ska sorteras.


Uppdaterad senast: 2015-05-14